Свідки єврейської культури: делегація євреїв відвідала Вільховецьку синагогу, кладовище та згадували історію (ВІДЕО)

  • 1819

Фото без опису

19 червня до Вільхівців завітала делегація євреїв із Ізраїлю, Румунії та США у рамках науково-практичної конференції: “Від голокосту кулями до Аушвіцу: Регіональні Виміри Остаточного Рішення”. Сама наукова конференція проходила на базі Ужгородського національного університету у співпраці з Теологічним коледжем Джона Уеслі в Будапешті, Університетом Солсбері в США, Європейським музеєм “Галіція” у Кракові, громадською організацією “Центр підтримки регіональних ініціатив”.

 

Після триденного заходу в Ужгороді єврейська делегація прибула до Вільхівців. Вітали закордонних гостей веселими українськими народними музиками учні Вільховецької школи мистецтв.

 

 

Голова Вільховецької ОТГ у своїй привітальній промові зазначив: “Наша зустріч сьогодні - це зустріч міжетнічної та міжнаціональної поваги та дружби. Тож, нехай стосунки українського та єврейського народів будуть плідними та ведуть до взаємного збагачення наших культур і надалі. Вітаємо вас і бажаємо гарно провести цей день у Вільхівцях”.

 

 

Під час візиту гості мали можливість поринути в історію XVII-XIX століття, коли на території с.Вільхівці жили їхні прабатьки переглянувши короткометражний фільм про історію життя єврейського народу на території Вільхівців.  Також, вони відвідали синагогу та звершили там службу Богу, пішли до єврейського кладовища та схилити голову над могилами своїх батьків.



 

Саме у Вільхівцях був осередок єврейської культури Тячівського регіону. Про це свідчить побудована тут синагога ще у 1705 р., куди приходили на служіння євреї з навколишніх сіл, велике кладовище та старі будинки євреїв, які досі слугують свідками присутності єврейської культури на наших землях.

 

Однак нацистська політика знищення євреїв, нещадно депортувала цей народ  із Закарпаття прямо до газових камер Аушвіцу, і лише одиницям вдалося спастися від тієї фабрики смерті. Голокост - це болюча тема української історії, яку до жалю ми не можемо змінити, але головне - не повторити її.

 

Читайте більше: https://vilhovecka.gromada.org.ua/news/1548674360/


 

Найбільше, що запам’яталося нашим старожилам - це дружність і вихованість єврейського народу. Тому ми цінуємо той внесок, який представники єврейської громади зробили у розвиток нашого суспільства.

 

Відео про історію євреїв у Вільхівцях дивіться тут:

https://vilhovecka.gromada.org.ua/news/1561045087/