У Вільховецькій громаді планують впровадити нове меню для дошкільних навчальних закладів

  • 982

Фото без описуМіністерство охорони здоров’я затвердило сезонне меню для дітей віком від 1 до 6 (7) років для харчування в закладах освіти на осінній період із врахуванням правильного розподіл білків, жирів та вуглеводів у харчуванні дітей та які продукти і в якій кількості мають вживати діти.

Відповідний наказ опубліковано на сайті міністерства.

Тож, незабаром у дошкільних навчальних закладах Вільховецької громади будуть вивчені нові збалансовані меню та впроваджені в дію. Попередньо планується створення "харчових рад", до складу яких будуть включені батьки, медперсонал, кулінари, працівники дитячих садків та органів місцевого самоврядування.

Відповідно до нового санітарного регламенту, у закладах освіти мають так організовувати харчування:

Питний режим

  • У закладі освіти має бути організований питний режим для дітей: за потреби кожна дитина має отримувати кип’ячену або фасовану воду в індивідуальному посуді
  • Можна використовувати негазовану воду, фасовану на промисловому виробництві, із дозованою подачею. Змінювати такі бутлі потрібно не рідше, ніж раз на два тижні.

Харчування

  • Сіль дозволяється використовувати тільки йодовану та лише для приготування їжі, кількість її в стравах суттєво обмежена. Заборонено використовувати соуси та майонези, крім кетчупу з високим вмістом томатів на 100 г продукту.
  • Цукор та підсолоджувачі додавати заборонено навіть у напої (чай, какао з молоком, компот, узвар тощо). Єдиний виняток – хлібобулочні вироби, де кількість цукру може бути не більшою 5 г на 100 г готового продукту.
  • Усі страви можна споживати виключно в день приготування.
  • Сніданок, обід та вечеря мають містити одну порцію зернових продуктів або картоплі, по одній порції овочів та фруктів, порцію м’ясних чи рибних страв та порцію молочних чи кисломолочних продуктів. Вживання плавленого сиру не дозволяється.

Затверджене меню є триразовим. Окрім для закладів освіти, його можна використовувати для харчування дітей віком від 1 до 6 (7) років в усіх інших організованих дитячих колективах. 

Меню можна використовувати як повністю, так і частково, з огляду на смакові уподобання та технологічні можливості конкретних закладів. У разі внесення змін до меню, їх потрібно погодити з територіальним підрозділом Держпродспоживслужби відповідно до вимог Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку.

Затверджений перелік страв також можна використовувати як базу для чотиритижневого меню в інші пори року з урахуванням сезонних продуктів.

Також МОЗ опублікувало технологічні картки з рецептами приготування страв із меню. Вони створені окремо для кожного тижня. Ознайомитися з ними ви можете тут: