У Вільховецькій громаді розпочалася вакцинація від COVID-19. Погляд зсередини.

  • 2506

Фото без опису

 

Одні її бояться, для інших вона, як рятувальний круг - вакцина від ковіду. Протягом тижня у Вільховецькій громаді імунізувалося вже 40 осіб.   Ось так відбувається вакцинація у Добрянській амбулаторії загальної практики сімейної медицини. Першими "у бій йдуть" сімейні лікарі - їм ввели ін’єкції індійської вакцини CoviShield від розробника AstraZeneca. 

 

Все добре - супер!

Олена Пелех - сімейна лікарка

Серед бажаючих вакцинуватися, люди різних вікових категорій. Молодь здебільшого вакцинується, щоб не становити загрозу для  своїх батьків, або ж щоб вільно пересуватися за межі країни.

Я працюю в школі і для того, щоб убезпечити себе і дітей, щоб мати більш сильний імунітет.

Тетяна Спіцина - жителька с.Добрянське

 

Буду їхати на роботу, щоб мене там хвороба не прихватила.

Михайло Спіцин - житель с.Добрянське

 

 Марія Минько першою у Вільховецькій громаді захворіла на Ковід, ще торік у березні, коли самі медики не до кінця розуміли, що це таке і як воно лікується. Пані Марія пройшла: і домашнє лікування, і районну лікарню, і згодом, коли стан погіршився - обласну.

 

Я серед перших була  ще рік тому, в березні я вже перехворіла на ковід. Дуже важко проходила хвороба. Я 7 тижнів лікувалася. Я за 6 місяців не могла прийти в себе. Така слабкість була, що ні ходити я не могла ні нічого робити,  і дуже на ноги мені дало ускладнення, й так вони боліли. 

Марія Минько - жителька с. Добрянське

 

Тож тепер, каже Марія Минько, першою прийшла імунізуватися, аби більше в такий стан не втрапляти.

 

Ці врачі своїм життям ризикують, низький уклін їм, скільки мож лиш буду молитися за них, бо в них і сім’ї є і все і дуже важкий труд вони перенесли. 

Марія Минько - жителька с. Добрянське

Краще попередити захворювання, ніж його лікувати. Наскільки ми знаємо зараз Ковід-19 протікає дуже важко, зараз британський штам він має дуже важкий перебіг, короткий інкубаційний період, у людини одразу за декілька днів падає сатурація легень. Це завантажує нашу медичну сферу.

Олена Пелех - сімейна лікарка 

Медики кажуть, що щеплення не захищає від зараження COVID-19, проте вірогідність заразитися набагато менша і форма самої хвороби, у разі зараження, буде  набагато легшою.

 Тепер дякувати Богу дуже добре, я пішла перша на вакцинацію і чоловік, щоб ми не заразили нікого, бо дуже тяжко то проходити.

Марія Минько - жителька с. Добрянське

Весь медперсонал Вільховецької громади, який проводить щеплення, попередньо пройшли навчання та мають відповідний сертифікат допуску до проведення вакцинації. Кожен пацієнт перед щепленням заповнює анкету-згоду та проходить короткий огляд лікаря: вимірює температуру та тиск.

Людина має бути здорова, не має мати температури, вона має бути позитивно налаштована, що вона вакцинується з хорошою метою, що вона вакцинується, щоб захистити себе і своїх рідних. 

Олена Пелех - сімейна лікарка

 Після вакцинації пацієнт ще півгодини знаходиться під наглядом лікаря. І якщо все добре …

Все нормально. Почуваюся нормально, як до тепер так і тепер. 

Василь Федоришин - житель с. Добрянське

 

Почуваюся добре, нічого не відчуваю, все як і було.

Тетяна Спіцина - жителька с. Добрянське

 

Добре файно, не боліло нич, всьо чотко пройшло, думав мало буде боліти рука, але все нормально.

Михайло Спіцин - житель с. Добрянське

 Після таких слів пацієнтів відпускають додому, проте це ще не все, в окремих не частих випадках протягом тижня у пацієнта можуть з’являтися…

...біль у місці введення ін’єкції, можлива поява ломоти в тілі, симптоми ГРВІ, підняття температури, біль в суглобах, можлива висипка.

Олена Пелех - сімейна лікарка

 Проте повторюю - це радше виняток, ніж закономірність. В таких випадках необхідно звернутися до свого сімейного лікаря. А через 3 місяці призначається друга доза вакцинації, в результаті якої пацієнту видається свідоцтво про щеплення від COVID-19.