Журналісти закарпатських ЗМІ здійснили прес-тур по стратегічним об’єктам Вільховецької громади

  • 418

Фото без опису

 

24 вересня, за підтримки Центру розвитку місцевого самоврядування Закарпатської області,  до Вільховецької громади завітали журналісти з телеканалів: М-Студіо, Sirius, Суспільне, Перший Кабельний канал; та з інтернет видання - Tyachiv.com.ua.

 

 

 

Фото без опису

 

Фото без опису

 

 

 

 

 

 

 

 

Прес-тур розпочався з брифінгу присвяченому темі Результативності роботи Вільховецької ОТГ за четвертий  рік свого існування. Ось про що коротко розповів голова Вільховецької громади - Михайло Цірик:

 

 

  1. БЮДЖЕТ ГРОМАДИ на 2019 рік складає:  84 815 700 грн.

48% - освітня субвенція, 18% - доходи місцевого бюджету, 16,8 - базова дотація, 9,5 - медична субвенція, 3% - додаткова дотація на утримання закладів освіти та охорони здоров’я, 2,3% -  бюджет місцевого розвитку, 1,3% - інклюзивна освіта та інше.

  1. ЦЕНТР НАДАННЯ АДМІНІСТРАТИВНИХ ПОСЛУГ (ЦНАП) 

Фото без опису

ЦНАП розпочав свою роботу по виготовленні закордонних та українських паспортів у Вільховецькій ОТГ з початку жовтня 2018 р.  Вже 6 листопада 2018 р. було вручено перший паспорт своєму власникові. За цей період станом на 20.09. 2019р. понад 805 тис. грн. надходжень до місцевого бюджету, видано 660 українських паспортів та 3600 закордонних. Загалом послугами паспортного столу у ЦНАПі скористалося понад 5 200 осіб.

З початку вересня 2019 р. Центр надання адміністративних послуг надає свої послуги у новому приміщенні, яке визнане, експертами U-LEAD, найкращим в Україні серед сільських ЦНАПів.

У новому приміщенні ЦНАП надаються 13 адміністративних послуг, серед них: послуги для отримання біометричних паспортів; реєстрація актів цивільного стану; реєстрація місця проживання; пенсійні послуги; нотаріальні дії.

Плани:  розширити адміністративні та соціальні послуги, встановити електронні черги, створити віддалені робочі місця, впровадити систему електронного документообігу “Вулик” та запустити Сервісний центр МВС   для реєстрації і перереєстрації транспортних засобів та створити автошколу.

  1. ВІЛЬХОВЕЦЬКИЙ ІНКЛЮЗИВНО-РЕСУРСНИЙ ЦЕНТР

Фото без опису

 

Влітку 2019р. Вільховецька сільська рада виділила приміщення у колишньому Будинку культури для інклюзивно-ресурсного центру (ІРЦ). Там були проведені ремонтні роботи та створені сучасні умови для розвитку дітей. Коштом державної субвенції приміщення оснащене сертифікованими меблями та дидактичними матеріалами. В інклюзивно-ресурсному центрі працюють такі спеціалісти: логопед, психолог, дефектолог, реабілітолог. Станом на 24 вересня ІРЦ проведено 26 комплексних оцінок, після яких, цим дітям, надаються корекційно-розвивальні послуги. 

 

 

 

 

  1.  МЕДИЦИНА

Фото без опису

Вільховецький Центр первинної медико-санітарної допомоги, який було створено завдяки реформі, нараховує 3 амбулаторії і 5 ФАПів (фельдшерсько-акушерських пунктів). 

 

У с. Вільхівчик на базі ФАПу побудовано нову сучасну амбулаторію загальної практики сімейної медицини. На будівництво якої держава виділила 6 млн. 700 тис. грн, згідно нової програми розвитку сільської медицини. 

 

За останній рік Амбулаторія с. Добрянське перенесена у будівлю Добрянської сільської ради, де крім основних медичних послуг, створений денний стаціонар. На базі Вільховецької амбулаторії також створено денний стаціонар: дві палати (чоловіча і жіноча), по 4 койко-ліжка в кожній. Закуплено комп’ютерну техніку, медичне обладнання та коплектаційні: кардіографи, ліжка, тумби, медичні штативи, інгалятори.

Станом на 24 вересня укладено 8700 (69%) договорів між пацієнтами та лікарями. З початку 2019 р. заробітна плата для лікарів громади становить у межах до 18 тис. грн. та середня заробітна плата для іншого медичного персоналу - 8 тис.грн.

Встановлене фінансування на забезпечення ліками незахищених верств населення, у розмірі не менше 7% від загальної медичної субвенції, що надається для Центру первинної медико-санітарної допомоги (ЦПМСД).  Наразі це біля 30 тис. грн. щомісяця.

Придбано санітарний автомобіль Рено Дастер  окрім вже існуючих 2-х автомобілів медичної швидкої допомоги.

 

  1. УПРАВЛІННЯ СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ НАСЕЛЕННЯ

З початку вересня, 2019 року працює Вільховецьке управління соціального захисту населення. Яке надає для жителів громади таку допомогу: надання всіх видів соц. послуг, консультування, соціальна послуга “Догляд вдома”, надання психологічної допомоги щодо подолання насильсьва у сім’ї та за ознакою статі, роздача продуктових кошиків на Великдень для соціально-незахищених верств населення; надання одноразової допомоги людям з інвалідністю та потребуючим хірургічного втручання.

  1. ОСВІТА

Нова українська школа обійшлася громаді цьогоріч у півмільйона грн.: 200 тис. грн. - освітньої субвенції та 300 тис. грн.  - з місцевого бюджету. Загалом у Вільховецькій громаді, згідно вимог реформи, укомплектовано 10 перших класів, до яких у 2019 р. ходить 215 першокласників. 

Проходить тендер з придбання ще одного шкільного автобуса: 70%  - за рахунок освітньої субвенції, та 30% - з місцевого бюджету.

Почалося масштабне будівництво нового корпусу Вільховецько-Лазівської школи І-ІІІ ступенів. Вартість втілення проекту - 31 млн.грн.

  1. СПОРТ

Фото без описуДоросла команда СК “Вільхівці” входить у трійку кращих команд Закарпатської області. За підсумками ФФЗ нападаючий СК “Вільхівці” Мирослав Мудра увійшов у п’ятірку кращих бомбардирів Закарпаття. Крім дорослої команди, тренуються і бере участь у матчах дитяча команда СК “Вільхівці”.

 

2 млн. грн виділено на будівництво футбольного поля зі штучним покриттям на стадіоні с.Вільхівці. За програмою “Будівництво футбольних полів із штучним покриттям” співфінансування  становить 50% х 50% з державою.

  1. НАРОЩУВАННЯ  ІНФРАСТРУКТУРИ

На розвиток інфраструктури Вільховецької ОТГ 2019 року  виділено 3,5 млн. грн. з державного бюджету: 3 млн. грн.  на капітальні ремонти доріг та 500 тис.грн. на придбання спецтехніки - МТЗ-82 - універсально-просапний трактор для утримання доріг у належному стані. 

На частині  центральної дороги між с.Вільхівці та с. Добрянське вуличним освітленням додатково охоплено ще понад 800 метрів дороги.

 До кінця року буде створено пожежну станцію та придбано пожежний  автомобіль. На облаштування пожежного ДЕПО виділено 300 тис. грн з місцевого бюджету. 

Фото без опису

  

Після брифінгу представники ЗМІ відвідали найстратегічніші об’єкти Вільховецької громади, які цьогоріч відкрили нові можливості для ОТГ:  

  • новозбудоване приміщення Центру надання адміністративних послуг, де поспілкувалися з начальником ЦНАПа - Іваном Мандзюком;

  • Інклюзивно-ресурсний центр, де начальник ІРЦ - Євгенія Богаченко розповіла про можливості для дітей, з обмеженими можливостями;

  • Вільхівчиківська амбулаторія, де головний лікар Вільховецького Центру первинної медико-санітарної допомоги Василь Бібен розповів про плани та бачення щодо роботи сучасної амбулаторії;

  • новозбудоване багатофункціональне поле зі штучним покриттям 60х40 м., де голова Вільховецької ОТГ та Президент Спортивного Клубу “Вільхівці”  - Михайло Цірик розповів про технічні особливості покриття штучного футбольного поля та важливість спортивних об’єктів для розвитку місцевої молоді.