Відповідальність субсидіантів у разі несплати за житлово-комунальні послуги

  • 247

Фото без опису

Тячівське управління соціального захисту населення нагадує про відповідальність у разі несплати за житлово-комунальні послуги.

За результатами проведеного аналізу оплат за спожитий природній газ Тов „Закарпатгаз Збут” виявлено що тільки 42% нарахувань були сплачені у березні місяці субсидіантами, які отримали державну допомогу готівкою.  

Постановою Кабінету Міністрів України від 6 лютого 2019 р. № 62, внесено зміни до Положення про порядок призначення житлових субсидій, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 1995 р. № 848 “Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива” ( із змінами та доповненнями). п. 16, абз. 5,6,7 у разі отримання інформації простроченої понад місяць (на дату надання такої інформації) заборгованості з оплати житлово-комунальних та/або внесків/платежів об’єднанню на оплату витрат на управління багатоквартирним будинком, загальна сума якої перевищує 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, житлова субсидія на наступний сезон не призначається, про що структурний підрозділ з питань соціального захисту населення інформує громадянина з врученням відповідного повідомлення під особистий підпис, або відповідна інформація зазначається у платіжному документі.

Якщо протягом двох місяців з дати отримання повідомлення про відмову в призначенні житлової субсидії на наступний сезон громадянин документально підтвердив сплату заборгованості або уклав договір про її реструктуризацію, або оскаржив наявність заборгованості в судовому порядку, житлова субсидія призначається з початку такого сезону.

Якщо громадянин документально підтвердив сплату заборгованості або уклав договір про її реструктуризацію, або оскаржив наявність заборгованості в судовому порядку в строк понад два місяці з дати отримання повідомлення про відмову в призначенні житлової субсидії на наступний сезон, житлова субсидія в такому випадку призначається з місяця, наступного за місяцем, в якому громадянин вчинив такі дії.

Громадяни, яким житлова субсидія надається у грошовій формі, зобов’язані щомісяця сплачувати вартість фактично спожитої послуги з урахуванням суми житлової субсидії.

- У разі наявної заборгованості за поданням організації яка надає комунальні послуги виплату субсидії може бути припинено.

- Виплата субсидії поновлюється лише після повної сплати заборгованості.

- У разі наявності заборгованості субсидія на наступний період призначена не буде.

Однією з умов для перепризначення субсидії на наступний період, яка буде відбуватися з травня 2019 року є відсутність заборгованості за житлово-комунальні послуги. При наявності заборгованості домогосподарство може втратити право на призначення субсидії.

 

Тячівське управління соціального захисту населення