Одарка Юхимівна Бочек у 90-річному віці ще самостійно “крутить” голубці

  • 480

Фото без опису

 

29 березня Одарка Юхимівна Бочек відсвяткувала своє 90-річчя. Довгого віку Одарці Юхимівні додає її внутрішній мир.  Спокійна, врівноважена та навіть сором’язлива жінка радо зустріла нас на порозі своєї оселі.

 

Одарка Юхимівна Бочек народилася на Черкащині, в Уманському районі, с.Ропотуха (15 км від Умані). Батьки були заможними селянами до колективізації, мали багато землі та тримали домашнє господарство.Однак, радянська влада сім’ю Одарки  вважала куркулями, землю та всі продуктові збереження забрали. Батькова мати - бабуся дівчинки, не хотіла віддавати худобу до колгоспу, тому батько Одарки, аби його матір за це не розстріляли, - добровільно вивів усі домашні тварини радянським колективізаторам.

 

У батьківській сім’ї Одарки було 5-ро дітей, вона була другою дитиною після старшого брата. У 30-ті роки пережили голод. Мати Одарки у 33 році навіть поїхала до Казахстану, аби привезти звідти продовольство. Одарка багато часу дитинства проводила у своєї бабусі (по маминій лінії). У дідуся була кузня, а бабуся була доброю швачкою. Мале дівча любило гратися відрізками від  тканин, з яких шила її бабуся - це були її найкращі іграшки. За те, що бабця шила, люди відплачували їй їжею. За пошив давали харчів мірою череп’яного півлітрового глечика: “Це було справжнє свято, - згадує одарка Юхимівна, - у 1947 році був неврожай, то за трудодень давали 200 грам зерна, і треба було виживати”.

 

7 років Одарка вчилася у початковій школі, після школи вступила в Уманське педагогічне училище. До Закарпаття Одарку Юхимівну направили працювати у Великоберезнянський район - допомагати у навчанні учням, які відставали від навчальної програми.  Через 2 роки у Вільховецькій школі була вакансія вчителя російської мови, то Одарка Юхимівна переїхала жити і працювати до Вільхівців. Вона була скромною дівчиною, згадує, як у кіно ходила лише на перший сеанс, він починався о 17:00 годині, аби вчасно повернутися додому.

 

Коли Одарка Юхимівна працювала вчителем, то ніколи не оголошувала привселюдно, хто погано написав диктант, натомість просто повідомляла найкращі результати у класі.

 

У 27 років молода дівчина вийшла заміж за 28-річного агронома - Михайла Бочека. Разом з чоловіком вони народили двоє синів. Однак, Одарка Юхимівна рано лишилася вдовою - у 50 років. Чоловік помер від страшної хвороби - злоякісної пухлини.  “Я жила тоді заради своїх дітей” - розповідає жінка.

Фото без описуФото без опису

Одарка Юхимівна має 4-ро внуків та 5 правнуків. На свої 90 років ювілярка сама себе обслуговує, не їсть жирної їжі та досі самостійно “крутить” голубці. А довголіття Одарка Бочек успадкувала від своєї бабусі-кравчині, яка прожила 100 років. Тож і Вам Одарко Юхимівно бажаємо мати гарне здоров’я і за прикладом своєї бабусі  - дожити до 100 років.