Сьогодні рівно 100 років, як Україна стала соборною

  • 287

 Фото без опису22 січня ми українці відзначаємо День соборності нашої країни. Рівно 100 років тому, у 1919 році, в цей день було проголошено Акт Злуки Української Народної республіки і Західноукраїнської Народної Республіки.

 

Ця історична подія стала в основі проголошення Акта незалежності України у 1991 році. Офіційно в Україні День соборності відзначають з 1999 року.

 

Сьогодні святкування стартувало  у столиці України на Софійській площі, де був присутній і президент України Петро Порошенко, який  у своєму привітанні закликав український народ не повторювати помилок минулого: “Досвід національно-визвольної боротьби та українського державотворення початку ХХ століття має ще один важливий для нас вимір - тепер ми зобов'язані не повторити помилки наших попередників і зробити правильні висновки з уроків історії. Тільки в єдності наша сила. Тільки в єдності наша перемога”.

У Києві, вже традиційно в цей день, створено живий ланцюг та розтягнуто через Дніпро державний прапор. У Львові сьогодні закликають розгорнути синьо-жовті стяги на роботі чи вдома. У Дніпрі до Дня Соборності утворили величезне серце. Сто курсантів університету внутрішніх справ сформували символічну фігуру просто неба. А у Слов’янську квітами та хвилиною мовчання вшанували пам’ять сучасних героїв, що віддали своє життя за соборність України.

Фото без опису

 

Відзначають  День соборності українці і за кордоном, так до прикладу у Латвії українські дипломати та латиські активісти прийшли до пам’ятника Тарасу Шевченку, де до Дня соборності заспівали гімни України та Латвії.

 

 

Фото без опису

 

У Молдові, у посольстві України згадували героїв Української єдності усіх часів.

 

 

 

 

Фото без опису

 

 

 

У турецькому туристичному містечку Анталія українці в честь Дня соборності створили флеш-моб.

 

 

 

 

 

Фото без опису

 

А у Празі українська діаспора утворила великий "живий ланцюг єдності".

 

Тож нехай ланцюг єдності Заходу і Сходу, Півночі і Півдня об’єднує українську землю і усіх українців.