1 лютого стартувала державна програма доступних кредитів 5-7-9%. Чому б не розпочати власну справу?  

  • 459

 

Фото без опису 24 січня уряд схвалив постанову для початку програми “Доступні кредити 5-7-9%”, яка стартувала  1-го лютого. Програма державної підтримки мікро- та малого бізнесу дозволяє учасникам отримати до 1,5 млн грн доступного кредиту під 5, 7 або 9% для створення або розширення власного бізнесу строком до 5 років.

Ця програма для тих, хто давно мріяв про свою маленьку справу, але не міг зважитися на це з різних причин.

 “Це дозволить видати біля 50 000 доступних кредитів, створити 90 000 нових робочих місць, залучити біля 2 млрд. грн. внутрішніх інвестицій в сферу малого бізнеса”, - про це йдеться на офіційному Телеграм каналі Володимира Зеленського.

Довідково: Раніше  середня ефективна ставка кредитів для малого підприємництва становила майже 23%. Загалом, залежно від банків, їхніх умов, наявності чи відсутності у позичальника майна для застави, ставки коливалися від 18 до 30% річних. До того ж, фінустанови позичають підприємцям-початківцям не вельми охоче, віддаючи перевагу короткостроковому споживчому кредитуванню чи корпоративним – здебільшого, заставним – позикам для великого (часто наближеного до фінустанов) бізнесу. Таким чином участь  малих підприємців у новій державній програмі, безумовно, підвищить рівень довіри банківських структур і до “беззаставних” клієнтів. До того ж, одним із напрямків діяльності нового Фонду розвитку підприємництва, за словами прем’єр-міністра Олексія Гончарука, є “надання часткових гарантій за кредитами, наданими мікро- і малому бізнесу, якщо у нього не вистачає застави”.

 

 

Хто може отримати кредит?

 Як повідомив Олексій Гончарук, у рамках програми підприємці можуть отримати до 1,5 мільйона гривень кредиту на розвиток бізнесу (першочергово – на придбання нових чи модернізацію наявних основних засобів). Максимальний термін погашення – 5 років. Кредитна ставка – від 5 до 9% річних. При цьому:

  1. позику під 5% можна отримати, якщо при відкритті чи реорганізації бізнесу було створено щонайменше два нові робочі місця. А очікувана виручка не перевищуватиме 25 мільйонів гривень;

  2. кредити під 7% надаватимуть бізнесу з виручкою до 25 мільйонів гривень, який не створює нових робочих місць. Водночас, якщо наймані працівники з’являтимуться вже після отримання позики, за кожного нового працівника кредитну ставку знижуватимуть на 0,5% (але не нижче ніж до 5% річних);

  3. під 9% кредит нададуть бізнесу з виручкою до 50 мільйонів гривень. При цьому учасник програми має інвестувати у розвиток справи 20% власних коштів (тобто, якщо витрати складуть 1 мільйон гривень, то 200 тисяч повинен вкласти у справу підприємець, решту ж 800 тисяч він зможе позичити на пільгових умовах).

Участь у програмі державної підтримки можуть брати стартапи (з нуля), інший новий бізнес, або діючі юридичні особи чи ФОПи, які працюють щонайменше рік. Сфери діяльності – необмежені.

 Фото без опису

Умови для участі у програмі:

 

  1. Організаційно-правова форма (юридичні особи та ФОП (резиденти).

  2. Розмір річної виручки учасника - до 50 мільйонів гривень

  3. Вид власності - приватна

  4. Термін діяльності - новий бізнес або діючий з діяльністю від 12 місяців

  5. Відсутність негативної історії, для діючого бізнесу - прибуткова діяльність за останній звітній рік

  6. Наявність бізнес-плану

 

 

Представники малого бізнесу вже отримують кредити. Першим “Доступний кредит” вже отримав молодий вінницький підприємець. 1,5 млн. грн. на строк до 5 років під 7% річних на розвиток мережі магазинів - обладнання нового супермаркету площею 903 кв.м.

“Ми прагнемо, аби підприємці Вільховецької громади також долучилися до нових можливостей державної підтримки і відкрили нові бізнеси, або розвивали вже існуючі. Нашій громаді потрібні амбітні підприємці”, - зазначив голова Вільховецької сільської ради, Михайло Цірик.

 

Подати заявку на отримання кредиту 5-7-9% за державною програмою підтримки мікро- та малого підприємництва “Доступні кредити” можна тут:

Фото без опису

Більше про програми підтримки підприємців

Перелік програм підтримки малого і середнього підприємництва на державному рівні.

 

  1. Міністерство аграрної політики та продовольства України

1. Бюджетна дотація для розвитку сільськогосподарських товаровиробників та стимулювання виробництва сільськогосподарської продукції.

2. Часткова компенсація вартості с/г техніки та обладнання (Докладніше за посиланням:  http://bit.ly/2uYj2yY).

3. Державна підтримка фермерських господарств (Докладніше за посиланням: http://bit.ly/2vhtDk2).

4. Регіональні програми розвитку АПК (Докладніше за посиланнямhttp://bit.ly/2uYqLgx).

1.2. Державна служба зайнятості

  1. Започаткування власного бізнесу за сприяння державної служби зайнятості (Докладніше за посиланням http://bit.ly/2wgVRjA).

1.3 Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України

  1. Податкові та митні пільги  окладніше за посиланням http://bit.ly/2vWIeTW).
  2. Отримання “зеленого тарифу” (Докладніше за посиланням http://bit.ly/2wq79lR.)

1.4 Антимонопольний комітет України

1. Державна допомога суб’єктам господарювання  (Докладніше за посиланням http://bit.ly/2ijIQ2V).

2. Портал державної допомоги  (Докладніше за посиланням http://bit.ly/2wq5z3j).