Спогади  Василя Габора про ліквідацію аварії на Чорнобильській АЕС

  • 376

Фото без опису

Сьогодні, 14 грудня в Україні відзначають День ліквідатора аварії на Чорнобильській АЕС.  Цей день покликаний нагадати нам про страшну трагедію, і про героїв, які врятували мільйони життів, пожертвувавши

своїми.

За даними сільських рад, у Вільховецькій ОТГ проживають 4 ліквідатори аварії на Чорнобильській АЕС. Василь Габор і Олександр Селебинка - у Вільхівцях; та Віктор Штурмак і Сергій Соболь  - у Добрянську.

 

Своїми спогадами, про ліквідацію аварії на ЧАЕС, з нами поділився Василь Габор, який  на той час працював у місцевому відділенні міліції, тож по службі у 1988 р. був направлений на 3 місяці в зону ЧАЕС, аби контролювати пропускні пункти (Дитятки, Зелений мис, Діброва (Київської області)) на в'їзді у 30-ти кілометрову зону.  

Василь Габор розповідає, що навіть 2 роки потому, там - в 30-кілометровій аварійній зоні відчувався великий тиск, крім того  час від часу вони бачили радіаційні викиди, що здіймалися у вигляді хмари, яку одразу ліквідовували гелікоптери.

 

Нагадаємо: Опівночі, 26 квітня, 1986 року сталася аварія на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС під час проектних випробувань. 2 потужних вибухи і як наслідок - зруйнована частина реакторного блоку і машинного залу, пожежа на 4-му енергоблоці. Зруйнований реактор виділяв в атмосферу  радіоактивні речовини у величезній кількості. Всього за цей час було викинуто 520 вкрай небезпечних радіонуклідів і 190 тонн радіоактивних речовин. Радіоактивне зараження відбулося в радіусі 30 кілометрів, але через силу потужного вибуху забруднені значні ділянки Радянського Союзу і в першу чергу це Україна, Білорусія і Росія. Переселили більше 400 000 чоловік.

 

З усієї України і не тільки, були зібрані бригади людей для ліквідації катастрофи. Люди різних професій: пожежні, інженери-конструктори, будівельники, військовослужбовці, енергетики-атомники, навіть прості робітники і колгоспники були мобілізовані  радянським керівництвом, щоб усунути аварію. Ці люди, як мінімум 90000 чоловік, гасили пожежі, дезактивували приміщення і промплощадки, забруднені території навколо станції, проектували і будували «Укриття», готували і здійснювали післяаварійний пуск блоків ЧАЕС. І саме 14 грудня було побудоване саркофаг над зруйнованим четвертим енергоблоком ЧАЕС.

 

Сьогодні в Україні відзначають День ліквідатора аварії на ЧАЕС 14 грудня: історія і традиції свята

Хоч  аварія на Чорнобильській АЕС давно минула, та досі залишилися наслідки від неї: забруднена атмосфера, зруйновані долі і життя людей. Тому, ми висловлюємо подяку людям, які виконували вкрай ризикові завдання по ліквідації ЧАЕС. Ми пам'ятаємо ваш подвиг і готовність пожертвувати найціннішим - своїм життям для спасіння нації.