Застосування методики Нумікон для дітей, які мають труднощі з вивченням математики

  • 3240

Застосування методики Нумікон для дітей, які мають труднощі з вивченням математики

     А ви пробували доторкнутись до науки? З програмою Нумікон це можливо.

Нумікон – це сучасний метод, який націлений на вивчення математики за допомогою практичного досвіду. Розроблений в Англії в 1996-1998 рр. і зараз набирає все більшої популярності. Підходить для дітей дошкільного та молодшого шкільного віку.

Використовується для занять з дітьми, у яких виникають труднощі при вивченні математики. Цей метод зарекомендував себе як результативний в роботі з дітьми із синдромом Дауна.

Мета авторів – задіяти сильні сторони дитини. Зробити акцент на вмінні кожного, на тому, що  вдається найкраще. Коли дитина відчує, що вона показує хороший результат, це буде спонукати її до подальшого навчання. В процесі потрібно залучати якомога більше каналів відчуттів: слух, зір, дотик, рух, мова.

Фото без опису

Навчання повинно бути поетапним.

Важливо спочатку зацікавити дитину, дозволити погратись деталями, прощупати, познайомитись. Використовуйте форми у вже привичних для дитини іграх і комбінуйте з улюбленими іграшками. Наприклад, з трубочок і шнурка можна зробити намисто, а шаблони продавати в іграшковому магазині, чи зробити з них бутерброди. З вагами від Нумікон гра буде ще цікавіша та захоплююча. Чим частіше дитина буде гратись з конструктором, тим швидше звикне і в подальшому буде використовувати набір як навчальний матеріал.

 

Граючись, дитина помічає, що форми є різного розміру, кольору, мають певну кількість отворів. На цьому етапі, можна запропонувати відшукати однакові деталі, відсортувати по кольорах, показати найменшу і найбільшу, викласти невеличку картинку на дошці. На початках не потрібно акцентувати увагу на тому, що певна форма це якесь число, а приділяти більше уваги сенсорним відчуттям.

З часом, дитина почне співставляти деталі, оскільки вже відчувається зв’язок між числами. Зрозуміє, що додавши до двійки одиничку отримаємо трійку. І це легко можна перевірити та доказати – поставимо зверху відповідну деталь. Таким чином, ми знайомимо малюка із найпростішими прикладами – 1+2=3. Поступово завдання ускладнюємо. Вивчаємо віднімання, множення, ділення, а також здійснюємо математичні дії з переходом через десяток.

Завдяки цій навчальній методиці, діти не лише знайомляться з арифметикою, а й розвивають пам’ять, логіку, дрібну моторика рук, мовлення, уяву, фантазію, креативність та творчі здібності. Разом з Нумікон навчатись легко, весело.

Фото без опису

 

Додаткові рекомендації щодо вивчення математики

Щоб вивчення математики було ефективнішим, займайтесь з дитиною у повсякденному житті, у вільний від навчання час, але ненав’язливо.

Звертайте увагу на числа в побуті, в навколишньому середовищі – рахуйте пташок, дерева, машини. Частіше запитуйте: «Скільки яблук ми купили?», « Скільки тарілок на столі?» та ін. Використовуйте елементарні лічилки та віршики. Читайте казки, де фігурують числа. Викладайте цифри з підручних матеріалів (макаронів, камінчиків, паличок), пишіть на піску, асфальті. В дитячій кімнаті можна розвісити картинки, плакати з цифрами. Якщо дитина з чимось не справляється, ні в якому разі не сваріть, а навпаки завжди підтримуйте, багато розказуйте і пояснюйте. Робіть все з позитивним настроєм і любов’ю. Непомітно математика сама ввійде в життя вашої дитини і зацікавить її.

Інші статті

Всі статті