Кінезотерапія: методики лікування, місце кінезотерапії в реабілітації ДЦП

  • 5189

 Кінезотерапія: методики лікування, місце кінезотерапії в реабілітації ДЦП

 Кінезотерапія – це методика лікування рухом. Має широкий спектр засобів і методів лікування так, як базуються на застосуванні рухових дій в якості основного лікувального впливу. Основним інструментом в кінезотерапії є рух.

Вплив рухової дії на організм дитини:

  • Тонізуючий. Спрямований на зміцнення, підсилення і удосконалення функцій опорно-рухового апарату, скелетних м’язів, сухожиль і зв’язок;
  • Компенсуючий.  Спрямований на компенсацію тимчасово втрачених, або хронічно порушених функцій за рахунок здорових;
  • Трофічний.  Має на меті попередження дегенеративних і атрофічних процесів, посилення відновлюваних процесів;
  • Відновлюваний. Спрямований на цілковите відновлення порушеної функції.
  • Тренувальний полягає в повному відновленню порушених чи втрачених функцій, загальному зміцненні і покращенні здоров’я дитини.

    В залежності від загального фізичного стану, функціональних можливостей, індивідуальних, медичних та вікових особливостей дитини підбирається методика лікування.

Пасивна і активна методика.

    Пасивна кінезотерапія проводиться з допомогою реабілітолога, а також з використанням спеціального обладнання, тренажерів та підвіних систем (механотерапія). Така методика спрямований на відновлення втрачених, або порушених функцій опорно-рухового апарату. Пасивна кінезотерапія, як правило, призначається дітям, які не можуть самостійно виконувати рухові дії.

    Основні методи пасивної кінезотерапії:

  • Рухові дії;
  • Розтягнення;
  • Масаж.

    Рухові дії можуть бути різного характеру та інтенсивності, виконуються з допомогою реабілітолога чи безпосередньо реабілітолог приводить в рух ту чи іншу частину тіла. Рухи, що виконуються, часто, є локалізованими в необхідній для лікуванні ділянці тіла, відповідно до цього і підбирається допоміжне обладнання.

    Розтягнення, як метод пасивної кінезотерапії передбачає витягування хребта для лікування між хребцевих гриж, а також витягування суглобів, зазвичай проводиться з використанням підвісних систем.

    Масаж використовується для глибокого пропрацювання м’язів, застосування різних прийомів лікувального і оздоровчого масажу допомагає нормалізувати тонус м’язів, покращити еластичність м’язевого волокна та суглобів, масаж має заспокійливу, знеболюючу і анти спазматичну дію, покращує кровообіг.

     Активна кінезотерапія передбачає виконання рухових дій самою дитиною.  Підбір вправ та тренажерів обумовлений метою лікувального процесу і базується на медичних, індивідуальних й вікових особливостях  дитини.

    Показання до занять кінезотерапією є травми, післяопераційний період, патології та порушення в роботі опорно-рухового апарату, інсульт.

   Кінезотерапія є одним з основних інструментів при лікуванні ДЦП, сколіозу та інших порушеннях постави у дітей.  Завдяки великому арсеналу методів і засобів лікування, досягається максимально можливий та стійкий терапевтичний ефект.

 

Всі діти з ДЦП здатні суттєво розвинути свої моторні навички при правильно підібраному лікуванні.

     Кінезотерапія – це дієвий метод реабілітації ДЦП. Завдяки індивідуально створеній програмі, виходячи з індивідуальних можливостей та медичних показань, може застосовуватися активний і пасивний методи кінезотерапії. Рухові дії спрямовані на покращення кровообігу та живлення тканин, зміцнення м’язевого корсету, зняття больового синдрому, в процесі тренувань формуються нові зв’язки між нейронами, тренуються ослаблені м’язів і знімається напруження з спазмованих, збільшується амплітуда рухів у суглобах.

     Використання підвісних систем допомагає оптимізувати інтенсивність фізичних навантажень, створює умови для активної участі дитини в процесі заняття. Дозволяє досягнути стану «невагомості», дитина може рухатись без страху впасти, тим самим відкриваючи можливість максимального пропрацювання всіх необхідних для реабілітації ділянок тіла.

Взято з https://inkluzia.com.ua/