Василині Іванівні Цьока 90 років і її простий секрет довголіття.

  • 334

          Фото без опису

         Василина Іванівна Цьока народилася у сім’ї працьовитих селян у селі Руська Мокра. Це гірське село Тячівського району характерне вологим кліматом. Саме через те,  що літо супроводжувалося частими опадами, корінні жителі, русини, назвали село Руською Мокрою, а прилеглу річку — Мокрянкою. У селі Руська Мокра сніг лежить у середньому 162 дні на рік - більше 5-ти місяців. Гори затіняють територію від прямих сонячних променів. Тому, в селі часто випадають опади і зберігається похмура погода. 

 

        Фото без опису 

Іван Ферима - батько Василини Іванівни у Руській Мокрій заготовлював ліс. Однак, коли Василині було 3 роки сім’я вирішує переселитися  у більш рівнинну місцевість з помірним кліматом, так і переїхали жити до с.Вільхівчик.  

 

 

       На новому місці проживання батько Василини скупив багато землі, навіть ділянка, де зараз розташована Вільхівчиківська ЗОШ І-ІІ ступенів колись належала йому. Там було поле, на якому сіяли пшеницю і кукурудзу, а Василина зі своїми братами та сестрами (всього дітей у сім’ї було 6-ро) обробляли ці землі та допомагали батькам поратися по господарству. Жінка пам’ятає, як у дитинстві, кожного дня по 2 км., переганяла корів пасти на толоку.  

     Вчилася у Вільхівчиківській початковій школі, де вчителі навчали грамоті, а священник - моралі та духовності.

Фото без опису       Вийшла заміж у 24 роки за юнака, який був на рік старшим за неї і жив по сусідству. Разом подружжя народило і виховало 3-х дітей: двоє синів і одну доньку. 

 

       Василина Іванівна розповідає, що працювала на сезонних роботах у Рахові, копала кукурудзу, цибулю…, - жилося нелегко, часто на роботі прозябала, бо і одягу теплого не дуже було, щоб одягнутися. 

 

   Та попри все, в свої 90 років Василина Іванівна легко рухається, постійно допомагає доньці по господарству, та ще донедавну читала Біблію без окулярів. Любить їсти просту їжу: “картоплю на різні”, а на десерт - хліб з медом. Щодня читає Біблію та каже, що довго жити їй допомагає тільки Бог: “Я була і слабка, але живу. Без Бога не можна дійти і до порога”, а з Богом до 90 років і дай Бог більше! Певно в таких простих, але щирих речах і криється секрет довголіття.