Вільховецькі старожили дали інтерв’ю для Меморіального музею Голокосту США

  • 592

Фото без опису

Вчора відбулися зйомки вільховецьких старожилів  - спогади про єврейське поселення у селі Вільхівці для Меморіального музею пам’яті жертв голокосту, що знаходиться у Вашингтоні, США. 

 

 

Олена Василівна Данко та Ганна Юріївна Чонка розповідали журналістам цікаві факти із життя, побуту, традицій, та відносин з євреями. З сумом згадували і ті страшні часи голокосту, як забирали і вивозили євреїв, як переховували їх серед корінного населення під страхом смерті. 

Фото без опису

 

 

Багато цікавих фактів зі спогадів старожилів, ми зможемо подивитися згодом. Інтерв’ю наших старожилів будуть використані Меморіальним музеєм Голокосту США з науковою та освітньою метою.

 

 

Фото без описуФото без опису

     Нагадуємо, що на території с. Вільхівці, у довоєнний час, понад третини населення становили євреї. Саме у Вільхівцях був осередок єврейської культури Тячівського регіону. Про це свідчить побудована тут синагога ще у 1705 р., куди приходили на служіння євреї з навколишніх сіл, велике кладовище та старі будинки євреїв, які досі слугують свідками присутності єврейської культури на наших землях.  Після голокосту (за спогадами старожилів) біля половини з них повернулися, однак ненадовго, згодом вони виїхали до Ізраїлю, Канади та США. 

   У наш час, євреї приїжджають в Україну у якості туристів, аби побачити історичні місця, згадати та вшанувати пам'ять своїх прабатьків.