Арт-терапія в роботі з дітьми

  • 410

Фото без опису

Чому арт-терапія ефективна при роботі з дітьми?

1. У дітей, на відміну від дорослих, існує найтісніший зв'язок тілесного і духовного. Дорослий постійно контролює свої афекти. Дитина ж миттєво демонструє свої почуття. Тому і в своїй творчості діти, не замислюючись, малюють те, що відчувають, не намагаючись проаналізувати це з точки зору естетики та етики.

2. Творчість природно вплітається в життя дитини, є невід'ємною частиною її розвитку. У творчості дитини відображається те, що її хвилює, те, що для неї важливо.

3. Відкриваючи світ, дитина відображає свої відкриття в творчості
Часто, взаємодіючи із зовнішнім світом, діти відчувають свою безпорадність, а реакція дорослих лише тільки збиває їх з пантелику і заплутує ще більше.
Малюючи, вони самі формулюють те, що пізнають, і таким чином виявляють своє внутрішнє знання і шлях звернення до нього.

4. Гра - засіб тілесного і психічного вираження почуття. Дитяча гра забезпечує дитині безпеку, «психічний простір» і «психічну свободу», необхідну для того, щоб «могли оформитися всі сили, всі дрімаючі в глибині душі потенціали»

5. Для дитини гра - природний спосіб розповіді про себе, свої почуття, думки, про свій досвід. У грі дитина легко відкриває свої справжні почуття і проживання.

Таким чином, ВСЯ ТВОРЧА ДІЙСНІСТЬ ДИТИНИ, Є ВАЖЛИВИМ ЕЛЕМЕНТОМ ЇЇ РОЗВИТКУ.
Дитина не замислюються про кінцевий результат, вона ОТРИМУЄ ЗАДОВОЛЕННЯ ВІД САМОГО ПРОЦЕСУ, ось чому цей процес для неї є терапевтичним!

Джерело: Кисельова М.В. Арт-терапія в роботі з дітьми