“Не нашкодь, не пройди повз і будь прикладом” – головні правила, якими керується Магдалина Мигалко, вчитель із 45-річним стажем

  • 309

 

Вчитель – це не тільки професія, - це покликання. На вчителя покладена важлива місія не тільки дати знання, але налагодити зворотній зв’язок і виховати в дитині людину. І тільки вчитель знає чого вартує утримати увагу дитячої аудиторії на цілих 45 хвилин, зацікавити їх, передати знання і досвід.

 

Магдалина Михайлівна Мигалко народилася у с. Вільхівці, у сім’ї вчителів: батько викладав математику, а мати російську мову і зарубіжну літературу. Після закінчення школи юна Магдалина вступила до Львівського державного університету імені Івана Франка (зараз Львівський національний університет імені Івана Франка) на географічний факультет. Нахили до вчительства передалися їй по династії, та й батьки радили обрати таку професію, щоб після навчання мати можливість працювати у рідному селі. Тож вже після 3-го курсу Магдалина Михайлівна почала працювати вчителем географії  у Вільхівській школі (зараз Вільховецька ЗОШ І-ІІІ ступенів).

Сьогодні Магдалина Мигалко має 45 років стажу вчителя і розповідає, що якби не любила свою роботу, давно б відпочивала на пенсії, та зась, – вона педагог старого гартування і любить бути в строю: Я люблю дітей і вони мене люблять і предмет у мене цікавий  - розповідає вчитель.

              Перші уроки географії –  обов’язково про рідне село. Спочатку Магдалина Михайлівна закохує дітей у свій край. Діти вивчають висоти, водні об’єкти, населення... А вже після школярі пізнають країну та згодом і увесь світ. Технічний прогрес, каже педагог, змінив і підхід до викладання географії: тепер компас з собою має кожен у своєму смартфоні, а мережа Інтернет дає можливість швидко доносити останні дані географічних змін у світі, та рейтинги країн за різними показниками. “Сучасні учні мають усе, тому дуже важливо знайти  підхід, аби зацікавити їх до предмету” – каже педагог.

              Магдалина Мигалко, крім основної роботи, займається ще й суспільною діяльністю,  очолює профспілку вчителів. Ще за радянської влади вона нагороджена нагрудним значком “Відмінника народної освіти УРСР”, має звання старшого вчителя вищої категорії, та каже, що найбільша нагорода – це коли її випускники зустрічаються і просто ввічливо ставляться до свого вчителя.

              У справі свого покликання Магдалина Михайлівна керується трьома основними правилами: не нашкодь, а зроби добро; не проходь повз своїх учнів; будь прикладом, бо вчителі не можуть ні напитися спиртного, ні грубо себе вести, вчитель повинен бути зразком інтелігенції, - каже Магдалина Мигалко .