Перше сільське об’єднання: успіх Вільховецької об’єднаної громади

  • 1355

Шлях реформ в Україні проходить не лише через кабінети вищих чиновників у столиці, але й через бажання звичайних людей змінювати своє життя та свого населеного пункту на краще. Українські і, зокрема, закарпатські селяни – не виняток. Яскравим прикладом втілення змін та розвитку є Вільховецька об’єднана громада Закарпатської області. Вона розташована поруч із Тячівською міською об’єднаною громадою, разом з якою вони стали першопрохідцями у процесі децентралізації на території краю.

Фото без опису

Першим із поштовхів до втілення однієї з найуспішніших реформ в Україні для жителів цієї громади стала співпраця з гміною Конопніца, що неподалік польського міста Люблін. Саме з Фундацією менеджерських ініціатив м. Люблін представники Вільховецької громади і розробили стратегічний план розвитку цієї сільської об’єднаної територіальної громади (ОТГ, - ред.) до 2025 року. До слова, представники цієї гміни вже найближчим часом відвідають цю громаду.

І ось, 22 серпня 2015 року, понад 13 тисяч жителів шести сіл Тячівського району: Вільхівців, Добрянського, Вільхівців-Лазів, Сасова, Вільхівчика та Ракова об’єднались в єдину Вільховецьку об’єднану громаду – першу сільську ОТГ на Закарпатті. Головою цього об’єднання було обрано Михайла Цірика. У коментарі інтернет-виданню “PMG.ua” він зауважив, що об’єднання принесло суттєві плюси для розвитку цих населених пунктів: “Якщо до об’єднання загальний бюджет трьох сільських рад, які входять до Вільховецької ОТГ складав близько 2,2 млн гривень, то у 2016-му році власні надходження становили близько 7 млн гривень. Нині ж на перше півріччя 2017 року власні надходження вже складають близько 5,3 млн гривень. Якщо все буде йти за планом, то цьогоріч загальна сума власних надходжень перевищить цифру в 10 млн гривень. Ці цифри доводять спроможність нашої громади. Судіть самі: раніше кошторис складався з 39% власних надходжень та 61% базової дотації. Тепер за планом доля власних надходжень у загальногромадному кошторисі зросте до 60%”.

Фото без опису

Михайло Цірик – голова Вільховецької об’єднаної територіальної громади

Михайло Цірик зазначив, що переваги децентралізації на собі відчув чи не кожен житель громади, оскільки минулоріч було виділено 2 млн гривень, а цього року близько 2,6 млн гривень на капітальний ремонт місцевих доріг. “Саме капремонт доріг я вважаю поки найкрупнішим проектом, який ми втілили. Адже ми отримали дотацію у розмірі 8 млн гривень. І до цих коштів ми додали власних 2 млн гривень, які й пішли на оновлення дорожнього покриття. Ви ж самі бачили оновлені дороги у Добрянському, Вільхівцях, Вільхівчику. Так у Вільхівцях оновлені вулиці Фізкультурна та Шевченка. У Вільхівцях-Лазах відремонтовані три автошляхи. Крім того, не забуваємо і про розвиток  соціальних об’єктів інфраструктури, таких, як заклади освіти та охорони здоров’я.

Нове дихання сільської школи

Одним із яскравих прикладів децентралізації є оновлення загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів у селі Добрянське. Будову цієї школи прикрашає виноградник, який був посаджений нинішнім директором школи Іваном Решетарем.

Фото без опису

Добрянська ЗОШ І-ІІІ ступенів

Сам директор цієї школи пишається тим, що було пророблено за майже два роки, адже стільки робіт не було за усі 25 років Незалежності України. Зокрема, у навчальному закладі за 1,2 мільйони гривень оновлені вбиральні. Тепер у школі окремо діють туалети як для старшокласників, так і для учнів менших класів.

Фото без опису

Вбиральня для учнів молодших класів

Фото без опису

Вбиральня для учнів старших класів

Крім того, за кошти громади було закуплено нові комплекти парт для 15-ти класів та були встановлені нові металопластикові енергозберігаючі вікна. У деяких класах є навіть ламінатне покриття.

Фото без опису

Звичайний клас Добрянської ЗОШ І-ІІІ ступенів

Пан Іван каже, що перед створенням громади були побоювання щодо того, як школа житиме після об’єднання. Виявилось, що завдяки реалізації цієї реформи школа “ожила”.

Та не лише школа отримала друге дихання, але й саме село. Пан Іван Токар, який очолює село ще з 1992 року, теж тішиться здобутими перемогами останніх майже двох років об’єднання.

Фото без опису

Іван Токар – староста села Добрянське Вільховецької об’єднаної територіальної громади

Староста села зазначив, що нині у Добрянському активно проходить оновлення дорожнього покриття вулиць. Так, вже заасфальтована вулиця Садова, а в планах на цей рік асфальтування вулиць Центральної, Миру та Борканюка.

Фото без опису

Вулиця у Добрянському

Варто зазначити, що вулиці населених пунктів об’єднаної громади, зокрема, і села Добрянського, освітлені.

Фото без опису

Вуличний світильник у Добрянському

Іван Токар зауважив, що з початку створення ОТГ збільшились і соціальні виплати для різних потребуючих категорій населення. Нині ж головне завдання для нього та його команди – це майбутнє розширення меж села. Саме це дозволить селянам зменшити фінансовий та адміністративний тягар, адже за межами села місцевим мешканцям доводиться платити за розробку детального плану будівництва території.

Сходи до розвитку центру громади

Не лише школа села Добрянське має свою “фірмову” візитівку. Шкільний навчальний заклад села Вільхівці теж має свою “принаду” – своєрідну міні-копію “Потьомкінських сходів”, якими учні спускаються до приміщення, де вони навчаються.

Фото без опису

"Потьомкінські сходи" у Вільхівцях

Та останні успіхи цієї школи не полягають у туристичній привабливості цього об’єкту, а у оновленні інфраструктури загальноосвітньої школи. Як розповів інтернет-виданню “PMG.ua” директор Вільховецької ЗОШ І-ІІІ ступенів Михайло Дьордяй, за 1,3 млн гривень були встановлені 170 енергозберігаючих металопластикових вікон.

Фото без опису

Вільховецька ЗОШ І-ІІІ ступенів

Також були закуплені 13 нових вхідних дверей, 215 парт та 8 класних дощок.

Фото без опису

Нові вхідні двері для школи

Школа також отримала 10 нових комп’ютерів.

Цікавим є проект оновлення освітлення класів. Так, раніше в одному класі працювали 5 ламп загальною потужністю 500 Вт (по 100 Вт кожна). Тепер у кожному класі будуть 9 світильників загальною потужністю 270 Вт (по 30 Вт кожна). Загалом на першому поверсі є 10 класів. Тому 90 енергозберігаючих світильників обійдуться бюджету громади у 45000 гривень. Очільник школи Михайло Дьордяй стверджує: економія відчутна, адже при низькій вартості нові світильники набагато краще освітлюються, ніж їх попередники.

Фото без опису

Нове енергозберігаюче освітлення класу сільської школи

Та головним проектом цього літа є капітальний ремонт спортзалу та роздягалень. За словами керівника школи, тут планується і оновлення покриття. А на 20 тисяч гривень було придбано різноманітний спортінвентар. Тож Вільховецька ЗОШ І-ІІІ ступенів стане центром не лише освітнім, але й ще одним спортивним центром села.

Фото без опису

Нові двері до спортзалу

Ще одним центром фізичної культури та спорту об’єднаної громади є місцевий стадіон. На ньому грає аматорський клуб “Вільхівці”, який цього сезону бере участь у вищій лізі чемпіонату Закарпаття з футболу і є міцним середняком першості.

Фото без опису

Вільховецький сільський стадіон

Голова громади Михайло Цірик зазначив, що на території спортивного об’єкту вже є нові трибуни та дитячий майданчик. Згодом громада планує витратити 1,4 млн гривень на оновлення футбольного поля стадіону. Окрім нового покриття газону, будуть встановлені 36 точок поливу трави. А на території спортивного комплексу буде резервувар на 60-80 тон води, який працюватиме не лише під час поливу газону, але й під час ліквідації надзвичайних ситуацій на території громади.

Фото без опису

Дитячий майданчик на території сільського стадіону

Крім спорту, село живе і культурою. Так, у селі запрацювала перша в Україні дитяча школа мистецтв, відкрита в об’єднаній громаді.

Також у Вільхівцях запрацювала і оновлена сільська амбулаторія. Як розповів інтернет-виданню “PMG.ua” головний лікар Вільховецької амбулаторії загальної практики сімейної медицини Василь Бібен, до об’єднання стан будівлі був жахливий. Тепер повністю відремонтований перший поверх будівлі. У ньому знаходяться дві палати денного стаціонару: чоловіча і жіноча, а також кабінети для працівників медичної установи. Працівники амбулаторії працюють у дві зміни. Пан Василь згадав, що до ремонту в амбулаторії не діяв денний стаціонар. Загалом, на ремонт першого поверху було використано 600 тисяч гривень. Для сільської амбулаторії також було закуплено кардіограф.

Фото без опису

Вільховецька амбулаторія загальної практики сімейної медицини

Василь Бібен сказав журналісту інтернет-видання “PMG.ua” про те, що у планах є ремонт другого поверху будівлі амбулаторії. Адже ця медична установа обслуговує понад 6 тисяч мешканців громади. Тому оновлення другого поверху амбулаторії є надзвичайною необхідністю.

Фото без опису

Чоловіча палата денного стаціонару

Головний лікар стверджує: проблем із забезпеченням медикаментів немає, адже амбулаторія забезпечується ліками не лише за кошти медичної дотації, але й за бюджетні гроші громади.

Фото без опису

Василь Бібен – головний лікар Вільховецької амбулаторії загальної практики сімейної медицини

Окрім, важливих об’єктів життєдіяльності громади, на території Вільховецької громади з’явився оновлений сквер навколо пам’ятника воїнам Другої світової війни зі світильниками та зручними лавицями. Саме він теж є однією з візитівок громади.

Фото без опису

Головний сквер Вільховецької громади

Коли життя пов’язане зі школою

Переваги децентралізації на собі відчули і жителі гірського села Вільхівчик. Зокрема, подружжя Іван Михайлович та Олена Степанівна Ферима. Чоловік працює у сільській школі завгоспом, жінка – сторожем. Хоча раніше була шкільним кухарем.

Фото без опису

Іван та Олена Ферима

Їхні долі так чи інакше пов’язані зі школою. Адже і батьки обох членів подружжя теж працювали у сільській школі.

Пані Олена каже: таких змін їхнє село ще не бачило. “Мені дуже приємно, що робляться зміни. З’явились нові парти, ремонтуються класи та спортзал. А головне – це ремонт даху. Тож дітки з 1 вересня вже навчатимуться під новим дахом”, – сказала жителька Вільхівчика.

Фото без опису

Новий дах Вільхівчиківської ЗОШ

Жінка вірить, що вже у модернізованій школі її справу продовжуватимуть діти та онуки. Так, донька вже є вчителем молодших класів. Підростає і онука, яка вже закінчує Мукачівський педагогічний коледж і теж має намір працювати у школі, яка вже стала сенсом життя усієї її родини.

Фото без опису

Оновлений спортзал Вільхівчиківської ЗОШ

Олена Ферима тішиться, що окрім оновлення школи, у селі з’явились асфальтована дорога та газ. Адже до створення ОТГ люди жили без газу, обігрівались дровами. Голова Вільховецької громади Михайло Цірик у коментарі інтернет-виданню “PMG.ua” звернув увагу на те, що одним із його завдань на цій посаді є забезпечення усіх жителів громади різноманітними джерелами енергії, зокрема, і газом. Аби завжди, на випадок надзвичайних ситуацій, була альтернатива.

Тож газифікація села Вільхівчик стала чи не головною подією для села. Та мешканці цього населеного пункту чекають на ще одну подію – завершення будівництва сільської амбулаторії.

Великі плани об’єднаної громади

За майже два роки свого існування Вільховецька об’єднана територіальна громада досягла чималих успіхів. Та, як зазначив її голова Михайло Цірик, на цьому вони не збираються зупинятись. Адже попереду є чимало амбітних планів.

Очільник ОТГ у розмові з журналістом інтернет-видання “PMG.ua” сказав, що децентралізація – це не лише великі фінансові можливості та самостійність у прийнятті важливих рішень, але й полегшення доступу усіх жителів населених пунктів до отримання певних адміністративних послуг. Саме з цією метою вже наступного року планується повна реконструкція приміщення Вільховецького сільського будинку культури. Саме у правій частині цього приміщення має запрацювати надсучасний Центр надання адміністративних послуг цієї об’єднаної громади. У ньому будуть три зони: зона надання послуг разом з електронною чергою, зона відпочинку та дитяча зона. Цей масштабний проект зі створення ЦНАП планується втілити разом з проектом “U-LEAD з Європою”. У лівій частині й надалі діятиме центр культури та мистецтв села Вільхівці.

Крім того, планується масштабна реконструкція загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів у селі Вільхівці-Лази. Разом з реконструкцією цього навчального закладу планується добудова навчального корпусу, харчоблоку та шкільного спортзалу.

А у Добрянському відреконструюють двоповерхове приміщення старостату, де будуть розміщені кілька груп дитячого садка, а також сільська амбулаторія.

Думка експерта

Експерт з питань децентралізації “Реанімаційного пакету реформ” Іван Лукеря у коментарі інтернет-виданню “PMG.ua” зауважив, що об’єднані громади можуть отримувати як м’яку, так і тверду підтримку від європейських партнерів. “М’яка підтримка полягає у розробці стратегій, консультуванні працівників органів влади ОТГ щодо правильного використання коштів, розподілу бюджету, правильного управління громадою. Це і зробила Вільховецька громада, адже спільно з польськими партнерами вони розробили стратегію до 2025 року. Тверда підтримка – це все, що стосується матеріально-технічного забезпечення. Це і створення Центрів надання адміністративних послуг, забезпечення матеріально-технічною базою від стола до комп’ютера. Це і можливість створення систем відеоспостереження, інших електронних та технічних новацій”, - мовив Іван Лукеря.

Фахівець зазначив, що європейські партнери, зокрема, програма “U-LEAD з Європою” збиратимуть найкращі рішення окремих об’єднаних громад і поширюватимуть їх досвід по всій Україні. От, наприклад, у Тячівській громаді є успіхи у освітніх реформах. Учасники програми поширюватимуть цей досвід по всіх об’єднаних громадах України. Крім того, обмін досвідом – це і візити представників громад і інші регіони до колег, які діляться власним досвідом успіху.

Джерело: PMG.ua